حقوقی

مالیات بر ارزش افزوده چیست؟

وکیل مالیات بر ارث
اگر برای شما هم سؤال است که مالیات بر ارزش افزوده چیست و چرا پرداخت کننده این نوع مالیات در انتهای فرآیند اخذ مالیات بر ارزش افزوده، مصرف کننده می‌باشد؟ تا انتهای این مقاله همراه ما باشید؛ مالیات بر ارزش افزوده، یکی از انواع مالیات‌های مستقیم و غیر مستقیم می‌باشد که از مصرف کننده نهایی به میزان مشخصی اخذ می‌شود و یکی از مهم‌ترین راه‌های دولت برای تأمین بودجه منابع عمومی، از اخذ مالیات به ویژه مالیات بر ارزش افزوده می‌باشد که همین موضوع باعث اهمیت این نوع مالیات می‌باشد که در این مقاله به آن می‌پردازیم.

مالیات بر ارزش افزوده چیست؟

مالیات بر ارزش افزوده یکی از انواع مالیات‌های غیرمستقیم است که از مصرف کنندگان نهایی به میزان 9 درصد اخذ می‌شود که فلسفه پرداخت این نوع مالیات به علت ارزش افزوده که در فرآیند تولید ایجاد می‌شود، از مصرف کنندگان دریافت می‌شود؛ مالیات بر ارزش افزوده به صورت خود اظهاری و از طریق تسلیم اظهارنامه مالیاتی اخذ می‌شود و یکی از مهم‌ترین منابع مالی کشور برای مصارف عمومی می‌باشد که عدم پرداخت آن، مشمول را درگیر جرائم مالیاتی  و مجازات‌های مختلف می‌کند.

نحوه محاسبه مالیات ارزش افزوده

با توجه به این که گفته شد، مالیات بر ارزش افزوده به دلیل وجود ارزش افزوده روی خدمات و محصولات مختلف اخذ می‌شود باید بدانید که نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده به صورت مرحله‌ای بوده و در هر مرحله به میزان 9 درصد مالیات روی محصول مدنظر مالیات از تولید کننده اخذ می‌شود؛ البته همانطور که گفته شد، مصرف کننده نهایی، باید مالیات بر ارزش افزوده را پرداخت نماید بدین شکل که تولید کننده میزان مالیات را روی محصول خود کشیده و به مصرف کننده با حساب مالیات، محصول ارائه می‌کند.

مالیات بر ارزش افزوده توسط کی پرداخت می‌شود؟

شاید مهم‌ترین نکته که باید درباره مالیات بر ارزش افزوده بدانید، پرداخت کننده این نوع مالیات می‌باشد که به راحتی با در نظر نکات مثل حاشیه سود تولید کننده و فروشندگان، می‌توان نتیجه گرفت که مالیات بر ارزش افزوده توسط مصرف کننده نهایی پرداخت می‌شود که در حال حاضر روی قیمت اکثر محصولات این نوع مالیات و میزان افزایش قیمت به واسطه آن درج می‌شود تا مصرف کننده بداند، دقیقاً چه هزینه‌ای برای محصول خود پرداخت می‌کند.

سامانه مالیات ارزش افزوده

در حال حاضر تمام امور مربوط به مالیات از طریق سامانه مرکزی سازمان امور مالیاتی کشور انجام می‌شود که مالیات بر ارزش افزوده نیز از این قاعده مستثنا نمی‌باشد و برای تسلیم اظهارنامه مالیاتی و به طبع پرداخت مالیات بر ارزش افزوده باید به سامانه Tax.gov.ir مراجعه نماید؛ البته بد نیست بدانید که تا تابستان سال 1401، برای تسلیم اظهارنامه مالیاتی و پرداخت مالیات ارزش افزوده باید به سامانه www.evat.ir مراجعه می‌کردید، ولی از تاریخ مذکور برای تسلیم اظهارنامه و پرداخت مالیات باید به سامانه مرکزی سازمان امور مالیاتی مراجعه نماید. مالیات بر ارزش افزوده چیست؟

مهلت ثبت اظهارنامه مالیات ارزش افزوده

برای پرداخت مالیات بر ارزش افزوده به صورت فصلی عمل می‌شود به این شکل که شما در انتهای هر فصل به مدت 15 روز فرصت دارید تا اظهارنامه مالیاتی مربوط به مالیات بر ارزش افزوده را تکمیل و ارائه نموده تا میزان مالیات بر ارزش افزوده شما تعیین و تکلیف شود تا بتوانید در موعد مقرر و بدون دیر کرد، اقدام به پرداخت مالیات ارزش افزوده نماید.

قانون مالیات بر ارزش افزوده به چه مواردی پرداخته؟

قانون مالیات بر ارزش افزوده به موارد بسیار گسترده‌ای پرداخته است به شکلی که قانون مالیات بر ارزش افزوده شامل 53 ماده و 47 تبصره می‌باشد که پرداختن به این موارد از حوصله این مقاله خارج می‌باشد؛ بد نیست بدانید که این قانون که در حاضر نیز ریشه اصلی مالیات بر ارزش افزوده می‌باشد، در سال 87 به تصویب رسیده که توصیه می‌کنیم حتماً مفاد موجود در این قانون را مطالعه نماید.

انواع مالیات بر ارزش افزوده که در قانون پیشبینی شده

یکی از نکات مهم درباره مالیات بر ارزش افزوده که باید بدانید، وجود مدل‌های مختلف مالیات بر ارزش افزوده است که در قانون با توجه به حوزه‌های مختلف این نوع مالیات‌های پیش بینی شده‌اند؛ فارغ از موضوعات گفته شده، انواع مالیات بر ارزش افزوده به 3 مدل تقسیم بندی می‌شوند که در ادامه به صورت مختصر با این نوع مالیات‌ها آشنا می‌شویم.
  1. مالیات بر ارزش افزوده تولیدی
این نوع مالیات بر روی فروش کالاهای مصرفی و کالاهای سرمایه‌ای تمرکز داشته و از هر دو نوع محصول به میزان مشخصی مالیات دریافت می‌شود، بدین معنی که بنگاه‌های اقتصادی نمی‌توانند با خرید کالا از هیچ گونه اعتبار مالیاتی بهرهمند شوند.
  1. مالیات ارزش افزوده مصرفی
در این نوع مالیات، تمام هزینه سرمایه گذاری ناخالص مالیات در ارزش افزوده نوع مصرفی به دلیل این که براساس کالاها و خدمات مصرفی است، حذف می‌شود.
  1. مالیات بر ارزش افزوده درآمد
تمرکز این نوع مالیات، روی فروش تولید خالص کالاهاست بدین معنی که پس از کسر هزینه استهلاک به سرمایه گذاری خالص، ارزش افزوده از نوع درآمد به کالا تعلق گرفته و میزان مالیات آن مشخص و اخذ می‌گردد.

مالیات بر ارزش افزوده چند درصد است؟

در حال حاضر با توجه به قانون، می‌توان گفت که تقریباً تمام خدمات و محصولات تولیدی که توسط مصرف کنندگان مختلف استفاده می‌شوند، به میزان 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده شامل حال آن‌ها می‌شود که این میزان مالیات نیز، همانطور که گفته شد، توسط مصرف کنندگان نهایی پرداخت می‌شود؛ به علاوه بد نیست بدانید کالاهایی خاص وجود دارند که میزان مالیات آن‌ها متفاوت بوده و می‌توان میزان مالیات بر ارزش افزوده این محصولات و خدمات را کمتر یا بیشتر از میزان ذکر شده برای سایر محصولات و خدمات دانست.

در صورت عدم فعالیت نیز باید مالیات پرداخت کنیم؟

خیر: در صورتی که شما فعالیتی ندارید و به بیان دیگر درآمد و هزینه شما صفر می‌باشد، نیازی به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده ندارید و میزان مالیات برای شما صفر می‌باشد؛ اما باید بدانید که شما نیز باید مانند تمام مالیات دهندگان دیگر، اقدام به پر کردن اظهارنامه مالیاتی نماید و به از عدد صفر به عنوان هزینه، درآمد و سود استفاده نماید تا میزان مالیات شما صفر در نظر گرفته شود؛ زیرا در صورتی که اظهارنامه مالیاتی تسلیم سازمان امور مالیاتی نکنید، شامل جریمه خواهید شد.

مشاوره مالیاتی رایگان با تیم وکیل ابراهیمی

با توجه به موارد گفته شده، اگر به هر دلیل مانند تکمیل و تسلیم اظهار نامه مالیاتی مربوط به مالیات بر ارزش افزوده نیاز به دریافت مشاوره حقوقی  و وکیلی مالیاتی  دارید، می‌توانید از طریق شماره «09122724813» با متخصصین ما در تیم وکیل ابراهیمی در ارتباط باشید؛ به علاوه اگر دارای شرکتی غیرفعال هستید که هیچ گونه درآمد ندارد و مجبور هستید اظهارنامه مالیاتی تسلیم نماید، می‌توانید با دریافت مشاوره از تیم وکیل ابراهیمی به این مشکل پایان دهید تا دیگر نیاز به تسلیم اظهارنامه مالیاتی نداشته باشید.

جمع بندی

مالیات بر ارزش افزوده، یکی از انواع مالیات‌های غیرمستقیم است که در نهایت از مصرف کننده نهایی دریافت می‌شود تا به واسطه این مالیات، کشور بتواند منابع لازم برای اجرای انواع طرح‌های عمومی مربوط به منافع کشور را بدون دیرکرد انجام دهد؛ مالیات بر ارزش افزوده به میزان 9 درصد بوده که به صورت مرحله‌ای در فرآیند تولید محصول به ارزش آن افزوده می‌شود؛ به علاوه مالیات بر ارزش افزوده در پایان هر فصل از تولید کنندگان اخذ می‌شود و شما 15 روز فرصت دارید تا اظهارنامه مالیاتی مربوط به مالیات بر ارزش افزوده را تسلیم سازمان امور مالیاتی نماید.

دیدگاهتان را بنویسید