عدم تمکین

عدم تمکین: روابط زناشویی و نکاح دارای آثار حقوقی فی مابین می باشد به همین منظور اگر طرفین آگاهی لازم نسبت به شرایط و این آثار حقوقی نداشته باشند تبعات مالی و غیرمالی دارد یکی از مواردی که دارای آثار حقوقی می باشد مبحث فرمانروایی و اطاعت زن و شوهر نسبت به یکدیگر است این در ادبیات حقوقی به معنای تمکین می باشد که قطعا عدم آگاهی و اطلاع نداشتن از موجبات تضییع حقوق محسوب می شود. لذا در صورت آشنایی می توانید تا پایان مقاله با اینجانب حمیدرضا برادران ابراهیمی وکیل پایه یک دادگستری همراه باشید.

شماره تماس وکیل خانواده:

این مقاله توسط حمیدرضا برادران ابراهیمی وکیل پایه یک دادگستری و مشاوره حقوقی به نگارش درآمده است. در صورت داشتن هر گونه سوأل در ارتباط با دعاوی خانواده با شماره 09122724813 تماس حاصل نمایید.

عدم تمکین به چه معناست؟

زوجه پس از خواندن صیغه نکاح و رسمی شدن ازدواج می‌تواند نفقه خود را از همسرش مطالبه نماید. در مقابل زوج نیز می‌تواند از زوجه تقاضای تمکین نماید. این واژه یعنی این که زوجه موظف به تأمین نیازهای زناشویی زوج است که این را تمکین خاص می‌گویند البته تمکین عام نیز مطرح است که به معنای حضور زوجه در منزل مشترک می باشد. اما از آن جا که همیشه همه چیز در روابط زن و شوهر با صلح و سازش برقرار نمی شود، گاهی زنان مجبور به طرح شکایت برای دریافت نفقه می گردند و گاهی نیز مردان مجبور می‌شوند برای تمکین از همسر خود اقدام به شکایت کنند.

راه های اثبات عدم تمکین زن

چگونگی دریافت نفقه از زوج:

از 2 راه قانونی می توان برای دریافت نفقه از مرد اقدام نمود که عبارتند از:

1- شکایت کیفری: قانون ایران عدم پرداخت نفقه را در قانون مجازات اسلامی کتاب تعزیرات پیش بینی نموده است صورتی که نفقه زوجه پرداخت نشود وی می تواند با مراجعه به دادسرا تعقیب جزایی زوج را تقاضا نماید و در این صورت با اثبات عدم پرداخت نفقه از سوی زوج علاوه بر پرداخت نفقه به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد.

ماده 642 قانون مجازات اسلامی کتاب تعزیرات اظهار داشته که: «هر کس با داشتن استطاعت مالی نفقه زن خود را در صورت تمکین ندهد یا از تأدیه نفقه دیگر اشخاص واجب النفقه امتناع کند دادگاه او را از سه ماه و یک روز تا پنج ماه حبس محکوم خواهد نمود»

2- شکایت حقوقی: زمانی که زوجه از شوهرش تمکین عام و خاص می کند اما زوج از پرداخت نفقه زوجه امتناع می نماید با مراجعه به دادگاه خانواده یا شورای حل اختلاف و طرح شکایت حقوقی برای دریافت نفقه و  محکومیت زوج را از مرجع قضایی مطالبه نماید. در این صورت دادگاه پس از بررسی ادعای زوجه و کسب نظر کارشناس برای تعیین میزان نفقه حکم به پرداخت آن را صادر خواهد کرد. در این شرایط اگر زوجه نفقه تعیین شده در حکم را پرداخت کند پرونده مختومه می شود اما اگر نفقه پرداخت نشد زوجه می تواند تقاضای طلاق نماید و قاضی دادگاه نیز در صورتی که زوج نفقه را پرداخت نکند نهایتآ حکم طلاق را صادر می نماید.

مقالات ذیل را بخوانید و آن را با دوستان خود به اشتراک گذاشته و در صورت داشتن هر گونه سوالی با شماره 09122724813 تماس حاصل نمایید.

شماره وکیل طلاق حرفه ای و کاربلد

مشاوره حقوقی طلاق

وکیل طلاق توافقی

شماره وکیل تهران

عسر و حرج

موارد ذیل از مصادیق عدم تمکین زن می باشد که عبارتند از:

  • انتخاب شغل مغایر با شئونات خانوادگی
  • داشتن معاشرت های بدون صلاحیت اخلاقی
  • ترک زندگی مشترک و عدم زندگی در محل تعیین شده توسط  زوج
  • خروج از منزل مشترک بدون اجازه و اطلاع شوهر
  • داشتن روابط نامناسب در محل کار و عدم توجه به تذکرات همسر …

نتیجه‌ عدم تمکین به شرح ذیل می باشد:

1- عدم استحقاق زن نسبت به دریافت نفقه (ماده 1108 قانون مدنی)

2- کسب اجازه ازدواج مجدد مرد از دادگاه (مواد 16 و 17 قانون حمایت خانواده مصوب 1353 )

بنابراین برای آن که زوج بتواند اجازه ازدواج مجدد بگیرد باید به دادگاه رجوع و با اثبات عدم تمکین همسرش ، این اجازه را اخذ نماید.

3- امکان طرح دعوی طلاق از جانب مرد

4- محرومیت زن از تنصیف دارایی

رای قطعی عدم تمکین

محرومیت زن از تنصیف دارایی:

از آثار حقوقی که برای عدم تمکین زن از مرد است، قبول دادخواست طلاق از سوی مرد توسط دادگاه خانواده و محرومیت زوجه از تملک حداکثر تا نصف دارایی مرد می باشد. در صورتی تا نصف اموال در دادخواست طلاق از سوی زن به مرد داده می شود که علت طلاق، ناشی از تخلف و سوء رفتار زن نباشد در سند رسمی ازدواج دوازده شرط قید شده است که بند الف آن در ارتباط  با تنصیف اموال می باشد، در این بند قید شده است که اگر شوهر درخواست طلاق نماید و دادگاه تشخیص دهد درخواست طلاق از تخلف زن از وظایف زناشویی  و یا سوء رفتار و اخلاق او نبوده باشد مرد موظف است حداکثر تا 50 درصد دارایی خود را که در ایام زندگی مشترک زناشویی به دست آورده و یا معادل آن را مطابق تصمیم دادگاه بلاعوض به زن منتقل می نماید.

نتایج نشوز مرد:

نشوز مرد یا عدم ایفای وظایف زناشویی از جانب او هم دارای ضمانت اجرای حقوقی می باشد و زوجه نیز می تواند با مراجعه به دادگاه صالح (خانواده) الزام زوج را به انجام وظیفه خود تقاضا نماید. همچنین نشوز زوج می تواند از مصادیق سوء معاشرت به شمار آمده و از مصادیق عسر و حرج باشد و  زوجه می تواند از این امر استفاده کرده و از دادگاه خانواده تقاضای طلاق نماید.

امتیاز دهید

پیام بگذارید