ملکی

صلح سرقفلی

صلح سرقفلی: امروزه در کوچه و بازار اصطلاحی مطرح است که به آن سرقفلی گفته می شود و شاید بتوان به جرأت گفت اکثر بازاریان با این نوع از حق در روزمره سروکار دارند لذا در وهله اول آشنایی با حق سرقفلی  و بعد شرایط و آثار آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است لذا در صورت تمایل می توانید تا پایان مقاله با اینجانب حمیدرضا برادران ابراهیمی وکیل پایه یک دادگستری همراه باشید. به همراه داشتن وکیل و مشاورحقوقی مجرب امری لازم و ضروری می باشد. در صورت نیاز به برقراری ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری و دریافت مشاوره حقوقی فوری با شماره 09122724813 تماس حاصل نمایید.

حق سرقفلی در زبان ساده و عامیانه چیست؟

میزان مبلغ ریالی که در ابتدای عقد اجاره ، تحت عنوان حق سرقفلی ، از سوی مستأجر یک ملک تجاری ، به مالک ملک پرداخت می شود و در هنگام تخلیه ، این حق باید به نرخ روز محاسبه و به مستأجر پرداخت شود لذا به این حق در عرف جامعه حق سرقفلی گفته می شود.

صلح سرقفلی در اصطلاح عامیانه چیست؟

صلح سرقفلی بدین معناست که شما به عنوان خریدار سرقفلی ، وقتی یک ملکی را قصد دارید اجاره کنید باید علاوه بر اجاره نامه ای که بین شما و مالک یا مستأجر قبلی تنظیم می شود چنانچه سرقفلی یا حق کسب و پیشه هم به شما منتقل می شود باید صلح سرقفلی هم در دفترخانه اسناد رسمی تنظیم شود و یک صلح نامه رسمی هم به شما تسلیم شود.

الزام به تنظیم سند صلح سرقفلی چیست؟

اگر قراردادهای اجاره تنظیمی ، بعد از سال 1376 تنظیم شده باشد چنانچه مستأجر در قرارداد اجاره ، دارای حق سرقفلی باشد برابر قانون روابط موجر و مستأجر سال 1376 و بعد از آن ، مستاجر می تواند دادخواست الزام مالک به تنظیم سند صلح سرقفلی تقدیم دادگاه کند بنابراین دادگاه بعد از رسیدگی و وجود شرایط قانونی مالک را محکوم به تنظیم سند صلح سرقفلی می کند.

در صلح سرقفلی چه مدارک لازم است؟

  • گواهی انجام معامله دارایی به استناد ماده 187 قانون مالیاتهای مستقیم
  • استعلام از سازمان تأمین اجتماعی به استناد ماده 37 قانون تامین اجتماعی
 حق سرقفلی و حق کسب و پیشه ، معمولاً در کنار هم و به صورت یکجا به کار برده می شود ولی در حقیقت این دو ، با هم تفاوت هایی دارند.

تفاوت های حق سرقفلی با حق کسب و پیشه:

1- مبنای قانونی حق سرقفلی قانون روابط موجر ومستاجر مصوب 1376 می باشد. در صورتی که مبنای قانونی حق کسب و پیشه و سرقفلی ، قانون روابط موجر و مستأجر مصوب 1356 می باشد. 2- حق سرقفلی مبلغی است که در ابتدای مدت اجاره از ناحیه مستاجر ، به عنوان حق سرقفلی به مالک پرداخت می نماید که در زمان تخلیه ملک ، مبلغ سرقفلی می بایست به نرخ روز به مستأجر باز گردد مگر قرارداد اجاره ای که بعد از سال 1376 منعقد شده باشد که در این صورت مشمول قانون روابط موجر و مستأجر مصوب 1376می شود و در این حالت مستأجر  در صورتی می تواند حق سرقفلی را به نرخ روز بگیرد که در قرارداد اجاره ، این مورد شرط شده باشد. در صورتی که حق کسب و پیشه حقی است برای مستأجر که در خلال مدت اجاره ، با توجه به حق مشتری گیری مستأجر ایجاد می شود بدین مفهوم که اگر مستأجری سالیان سال مغازه ای را مثلا جهت شغل شیرینی فروشی استفاده نموده و آن محل را مشتریان آن ملک ، سالیان سال به عنوان شغل شیرینی فروشی شناخته اند و امکان دارد بارها برای خرید شیرینی به آن محل مراجعه کنند به این گونه حق مشتری گیری ، حق کسب و پیشه می گویند قیمت حق کسب و پیشه را با توجه به نوع شغل و کسب وی که موجب جلب اعتبار و جذب مشتریان بیشتر می گردد ، توسط کارشناس تعیین می گردد. برابر قانون روابط موجر و مستأجر 1356 اگر به مستاجری قبل از سال 1376 ، مغازه ای را به اجاره واگذار کرده اید دیگر مالک نمی تواند در انقضای مدت قرارداد اجاره ، ملک استیجاری را تخلیه نماید ولو آنکه مدت اجاره ، موقت و مثلاً برای یکسال باشد چرا که به مستأجر ، حق کسب و پیشه تعلق گرفته است البته این حق کسب و پیشه ، در صورتی که تاریخ قرارداد اجاره شما بعد از سال 1376 باشد ، دیگر منتفی است. 3- مبلغ حق سرقفلی ، در ابتدای قرارداد اجاره با توافق میان مالک ( موجر ) و مستأجر تعیین می گردد. در صورتی که مبلغ حق کسب و پیشه در زمان تخلیه  براساس نظریه کارشناسی دادگستری ، تعیین می گردد. 4- از ناحیه طرفین عقد اجاره ، حق سرقفلی قابل اسقاط است. در صورتی که حق کسب و  پیشه در ابتدای عقد اجاره ، قابلیت اسقاط ندارد چرا که در ابتدای عقد اجاره هنوز ، حق کسب و پیشه به وجود نیامده تا طرفین آن را اسقاط کنند. 5- حق سرقفلی ، قابل توقیف از ناحیه مراجع قضایی می باشد ولکن فروش آن، عملاً با مشکل قانونی مواجه است چرا که می بایست رضایت مالک را در جهت فروش آن ، اخذ گردد در حالی که منشأ حق سرقفلی، قرارداد و توافق است. در صورتی که حق کسب و پیشه قابل توقیف نیست. 6- حق سرقفلی مستأجر که با قرارداد ایجاد شده حتی در صورت تخلف مستاجر ، ساقط نمی شود بلکه باید به نرخ روز کارشناسی به مستأجر پرداخت شود. در صورتی که حق کسب و پیشه مستأجر با توجه به قانون روابط موجر و مستأجر مصوب 1356 ممکن است با تخلفات مستأجر از جمله انتقال به غیر یا تغییر شغل و… ساقط شود. پیشنهاد می کنیم مطالب ذیل را بخوانید و آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید شاید مفید باشد: وکیل در شرق تهران وکالت برای فروش املاک وکیل شهر پردیس حق طلاق چیست؟ طلاق از طرف زن

چگونگه نقل و انتقال حق سرقفلی انجام می شود؟

حق سرقفلی ممکن است به دو صورت منتقل شود:
  • انتقال به موجب سند رسمی ( در دفتر اسناد رسمی یا محضر )
  • انتقال به موجب سند عادی ( برگه عادی و آچار و… )

انتقال اختیاری حق سرقفلی به چه معناست؟

سرقفلی یک ملک گاهی با اراده و اختیار مالک ، به مستأجر ملک تجاری منتقل می شود.

انتقال قهری حق سرقفلی چیست؟

در این نوع انتقال حق سرقفلی با فوت صاحب حق به وراث منتقل می شود.

انتقال قضایی حق سرقفلی چیست؟

زمانی که از طرف مقام قضایی حکم به انتقال سرقفلی ملک داده شود این نوع انتقال را انتقال قضایی می گویند. در صورتی که انتقال حق سرقفلی به موجب سند عادی بوده باشد انتقال گیرنده باید اگر در سند حق انتقال به غیر داشته باشد به موجب سند رسمی منتقل کند. اگر حق سرقفلی با سند رسمی منتقل شده باشد شخص انتقال گیرنده موظف است در صورت داشتن حق انتقال به غیر با سند رسمی به دیگری منتقل کند.

دادگاه صالح برای رسیدگی به دعوای صلح سرقفلی کجاست؟

دادگاهی که ملک در حوزه قضایی آن واقع است ، حاضر به رسیدگی است. پس از قطعیت رأی و ابلاغ اجراییه به مستأجر سابق در صورتی که وی اقدام به تنظیم سند رسمی صلح سرقفلی و یا حق کسب و پیشه نماید ، دادگاه با حضور در دفترخانه اسناد رسمی از طرف مستأجر سابق سند صلح سرقفلی را امضاء می نماید.

دیدگاهتان را بنویسید