پدیده ای اخیرا در کشورمان ایران رایج شده است که تبعات و شایع شدن آن بسیار خطرناک می باشد ازدواج سفید زنا محسوب می شود و فرزند حاصل از آن فاقد مشروعیت قانونی است ، چون نسبت فرزندی او با پدر قابل اثبات نیست. در ازدواج سفید زن به خاطر ترس از بی آبرویی دنبال اثبات رابطه ابویت فرزند و والد نمی رود و حتی اعای زن مبنی بر اینکه صیغه بوده است در صورت انکار مرد هم به دلیل ثبت نبودن ، قابل اثبات نیست. در این بین فقط فرزندان بی خانواده ای باقی می مانند که نه از والدین ارث می برند و نه والدین از آن ها. معمولاً کسی حضانت ین فرزندان را هم بر عهده نمی گیرد.
شماره تماس وکیل خانواده:
این مقاله توسط حمیدرضا برادران ابراهیمی وکیل پایه یک دادگستری به نگارش درآمده است. در صورت داشتن هرگونه سوالی در ارتباط با ازدواج سفید و دیگر دعاوی حوزه خانواده با شماره 09122724813 تماس حاصل نمایید.ازدواج سفید چیست؟
ازدواج سفید به معنای هم باشی و هم زیستی همراه با داشتن رابطه آزاد جنسی می باشد اما بدون عقد رسمی نکاح و ثبت قانونی. از سال 1393 ازدواج سفید در کشورمان رایج شد و تهدیدی بزرگ برای بنیان خانواده به حساب می آید.مجازات قانونی عدم ثبت ازدواج:
طبق مواد 20 و 21 قانون حمایت از خانواده: ثبت ازدواج دائم الزامی است و مطابق ماده 21 مزبور ثبت ازدواج موقت هم با حصول سه شرط مشمول الزام میشود. ضمانت اجرای عدم ثبت آنها هم ماده ۴١ تصریح کرده است که برای آن مجازات و حتی حبس در نظر گرفته است.احکام شرعی ازدواج سفید:
آیت الله شبیری زنجانی:- فارغ از سایر شرایط از جمله رضایت دختر و پسر در ازدواج سفید برای بودن با یکدیگر ، در ازدواج دائم و موقت ، خواندن صیغه لازم است.
- در صورتی که خواندن خطبه به زبان عربی فصیح مقدور نباشد و زوج و زوجه بنا به دلایلی نظیر حفظ آبرو نتوانند موضوع را با دیگری در میان بگذارند می توانند به زبان مادری خطبه را جاری کنند.
- خطبه را به هر زبانی که بخوانند و معنای «زوجتک» و «قبلت» را برساند صحیح است.
- اگر دختری با پسری بدون رضایت پدر و یا بدون اطلاع پدر همبستر شده باشد و اطلاعی از اینکه باید خطبه عقد خوانده شود نداشته و یا نمی دانسته رضایت پدر واجب است ، هم اکنون نمی توانند با خواندن خطبه بدون اطلاع پدر محرم شوند و بدون اجازه پدر یا جد پدری عقدشان صحیح نیست.
- اگر صیغه جاری نشده باشد محرمیت ایجاد نشده است بنابراین باید جدا شوند البته اگر در چنین شرایطی پدر و جد پدری مصلحت دختر را در ازدواج مراعات نکنند اذن ایشان برای ازدواج جدید ساقط است.
- اگر مرد و زن ندانند که ازدواج بدون صیغه باطل است و با یکدیگر ازدواج کنند بچه ای که از آنان به دنیا آمده ، حلال زاده است و تمام احکام اولاد را دارا می باشد و اگر یکی از مرد و زن نداند که ازدواج باطل است ، بین او و بچه ای که به دنیا می آید تمام احکام اولاد جاری است ، ولی دیگری که می دانسته ازدواج باطل است از بچه ارث نمی برد و بچه هم از وی ارث نمی برد ولی این دو به هم محرم اند و احکام محرمیت را دارا می باشند ، لذا می توانند همچون دیگر محرم ها به همدیگر نگاه کنند و ازدواج آنها با یکدیگر جایز نیست و همانند دیگر فرزندان حق نهفته دارد. در هر صورت اذن پدر یا جد پدری در خود ازدواج دختر شرط است مگر پدر و جد پدری مصلحت دختر را در امر ازدواج رعایت نکنند.
- هم در زوجیت دائم و هم برای زوجیت موقت باید عقد خوانده شود و حد و حدود روشن شود.
- در عقد موقت در صورت اجتماع شرایط عقد فارسی کافی است؛ اگر زوج و زوجه نتوانند صیغه را به عربی صحیح بخوانند باید کسی را که می تواند وکیل کنند و اگر چنین شخصی نبود باید خودشان به غیر عربی بخوانند و باید لفظی بگویند که معنی«زوجت و قبلت» را بفهماند.
- در صورت جاری کردن خطبه به زبان مادری باید انشاء زوجیت شود و آنچه در رساله ها آمده است به فارسی خوانده شود.
- اگر شرایط دختر و پسری که بدون صیغه همبستر شده اند به گونه ای باشد که جدا شدن عوارض جدی برای شرایط فعلی و آینده طرفین یا یکی از طرفین داشته باشد و هر دو یا یکی از طرفین در عسر و حرج بیفتند و در این حال اطلاع به پدر نیز عوارض خطرناک داشته باشد ، باید توجه داشت که بالاخره ازدواج این دو تا آخر نمی تواند برای پدر پنهان بماند و خواندن صیغه عقد مشکل را حل نخواهد کرد.
- اگر از این همبستری بدون خواندن صیغه عقد ، دختر حامله شده باشد و یا فرزندی به دنیا آورده باشد حکم فرزند وطی به شبه بوده و حلال زاده است. در این شرایط برای محرمیت باید احتیاطا از پدر اذن بگیرد.
- رضایت قلبی برای عقد کافی نیست و چنین ارتباطی، ارتباط نامشروع است و به عقیده ما نام ازدواج بر آن صحیح نیست خواه سفید باشد یا سیاه.
- ازدواج دختر باکره بدون کسب اجازه ولی دختر جایز نبوده و ازدواج باطل است و منظور از باکره دختری است که قبلا با اجازه ولی شوهر نکرده است ، خواه عضو بکارت موجود باشد ، یا نه.
- در صورتی که دختر و پسری قبلا با جهل به لزوم خواندن عقد ازدواج و بدون اطلاع پدر دختر رابطه جنسی داشته اند برای حفظ آبرو می توانند بدون اطلاع پدر دختر در حال حاضر خودشان عقد شرعی بخوانند و عقد بدون اذن ولی دختر صحیح نیست.
- در زناشویی چه دائم و چه غیر دائم باید صیغه خوانده شود و تنها راضی بودن زن و مرد کافی نیست و صیغه عقد را یا خود زن و مرد می خوانند ، یا دیگری را وکیل می کنند که از طرف آنان بخواند.