فسخ نکاح: یکی از راههایی که از طریق آن می توان ازدواج را بر هم زد فسخ نِکاح می باشد. در بعضی از موارد ازدواج برای زوج . یا زوجه دارای آثار زیان بار می باشد، پس می توان برای نجات و آزادی او از بند ازدواج با شرایطی که در ذیل به آن اشاره می کنیم ازدواج را فسخ نمود. در این مقاله نکات مهم و حائز اهمیتی را از فسخ نِکاح گفته ایم، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
پیشنهاد می کنیم قبل از آن که اقدام به فسخ نکاح نمایید با وکیل خانواده مشاوره حقوقی دریافت نمایید.
شماره تماس وکیل خانواده:
این مقاله توسط حمیدرضا برادران ابراهیمی وکیل پایه یک دادگستری و مشاوره حقوقی به نگارش درآمده است. شما همراهان عزیز می توانید در صورت نیاز به برقراری ارتباط به وکیل خانواده حمیدرضا برادران ابراهیمی با شماره 0122724813 تماس حاصل نمایید.فسخ نکاح به چه معناست؟
فسخ در لغت به معنای نقض، زایل گردانیدن، تباه کردن و شکستن است. از راههای انحلال عقد فسخ نکاح می باشد. هرگاه ازدواج ضرر و زیانی را مطابق قانون متوجه یکی از طرفین نماید شخص متضرر می تواند مطابق موارد ذیل برای جبران ضرر و زیان تقاضای فسخ عقد نِکاح را تقدیم دادگاه بکند. فسخ نکاح متفاوت از طلاق و آثار آن است.فرق فسخ نکاح و طلاق در چیست؟
- طلاق دارای تشریفات خاصی است، مثل: صدور حکم از سوی دادگاه و اجرای صیغه مخصوص و حضور دو شاهد عادل (مرد) در مقابل فسخ نکاح است که تنها به اراده صاحب حق انجام میپذیرد (ماده 1132 قانون مدنی) و تنها کافی است به اطلاع طرف مقابل برسد.
- طلاق در صورتی درست است که شرایط خاصی مطابق قانون خانواده در خانم موجود باشد اما رعایت این ترتیب در فسخ نکاح شرط نیست (ماده 1132 قانون مدنی) فسخ نکاح در دوران عادت زنانگی و نفاس زن امکان پذیر می باشد ولی طلاق زن در دوران عادت زنانگی و نفاس زن درست نیست. (ماده 1140 ق. م)
- طلاق مخصوص نکاح دائم می باشد ولی فسخ نکاح در دائم و منقطع قابل اعمال است. (مواد 1152 و 1153 ق. م)
- طبق قانون مدنی طلاق حق مرد است، اما امکان فسخ نکاح از طرف زن نیز وجود دارد.
- مطابق قانون در طلاق رجعی شوهر میتواند در زمان عده به زن خود رجوع کند، اما در فسخ نکاح امکان رجوع مرد به خانم وجود ندارد و تشکیل دوباره خانواده جز با نکاح جدید ممکن نیست.
- اگر مرد قبل از داشتن نزدیکی همسر خود را طلاق دهد، زن مستحق دریافت نصف مهریه می باشد(طبق ماده 1092 ق. م) اما در فسخ نکاح زن حق مهریه ندارد، مگر در صورتی که موجب فسخ نکاح ، عنن مرد باشد که زن مستحق نصف مهریه است.
- هنگامی که بین زوجین سه مرتبه طلاق رخ داده باشد آنها دیگر قادر به ازدواج یکدیگر نمی باشند، مگر با آمدن محلل مطابق فقه و قانون. ولی هر چند باری که فسخ بین زوجین اتفاق افتد ایجاد حرمت نمیکند.
روش های منحل شدن عقد نکاح و رابطه زناشویی:
- طلاق: مرد در موارد نامحدود و زن در موارد محدودی که در قانون در نظر گرفته شده است می تواند با مراجعه به دادگاه خانواده تقاضای طلاق نمایند.
- فسخ: اگر در مرد و یا زن عیوبی وجود داشته باشد این عیوب موجب انحلال عقد نکاح می شود.
- بذل مدت: بذل مدت برای نکاح منقطع یا صیغه است و مرد می تواند هر زمان که تمایل داشت آن مدتی را که از عقد نکاح باقی مانده است ببخشد و یا بذل کند.