دسته‌بندی نشده

حضانت چیست؟

هنگامی که زن و شوهر دارای فرزند مشترک اعم از دختر یا پسر می شوند آثار حقوقی به همراه دارد که از جمله آن حضانت فرزند مشترک است که این امر می تواند بر عهده مادر یا پدر باشد. حضانت به معنای نگهداری و مراقبت فرزند مشترک می باشد که متفاوت از ولایت می باشد. برای آگاهی بیشتر و دقیق تر تا پایان مقاله با من همراه باشید.

بهترین وکیل حضانت در تهران:

با توجه به تمام موارد گفته شده، در صورتی که به دنبال دریافت حضانت فرزند خود هستید و می‌خواهید این کار در سریع‌ترین زمان ممکن انجام شود، قطعاً شما به بهترین وکیل حضانت در تهران نیاز دارید که با توجه به این موضوع، شما می‌توانید از طریق شماره «09122724813» با متخصصین ما در وکیل ابراهیمی در ارتباط باشید و از مشاوره حقوقی رایگان ما استفاده نماید.

حضانت در لغت:

حِضانت در لغت به معنی مراقبت و نگهداری از فرزند است. از نگاه قانون حضانت فرزند بیشتر مربوط به رسیدگی و پرورش جسم کودک است و  موارد تربیتی و پرورش اخلاق را در بر نمی‌گیرد.

شرایط حضانت فرزند مشترک:

یکی از مسائل بسیار مهمی که زوجین پس از جدایی با آن مواجه می شوند موضوع حضانت و نگهداری از فرزند است زیرا هریک از والدین می خواهند به منظور نگهداری بهتر و به منظور کاهش آسیب های بعد از طلاق فرزند را در نزد خود نگه دارند.

شرایط سن حضانت فرزند مشترک:

نگهداری و حضانت کودک قبل از جدایی والدین به عهده هر دو طرف می باشد، مگر آن که یکی از والدین فوت کند و یا مسئولیتی قبول نکند. طبق قانون قدیم خانواده: برای دختران 9 سالگی و برای پسران 15 سالگی به عنوان سن حضانت در نظر گرفته شده است ولی طبق اصلاحیه قانون، حضانت فرزندان چه دختر و چه پسر تا سن 7 سالگی با مادر است. در طی این مدت هیچ یک از والدین که حضانت فرزند به آن واگذار شده  نمی‌توانند مسئولیت‌های خود را در قبال فرزند زیر پا بگذارد. حضانت فرزند

حق حضانت در صورت جدایی زوجین به چه شکل است؟

طبق قانون مدنی کشور، حضانت فرزندان دختر و پسر تا سن 7 سالگی با مادر و پس از آن تا 15 سالگی برای پسر و تا 9 سالگی برای دختر با پدر است. بعد از مدت مذکور نیز که فرزندان می‌توانند با حضور در دادگاه خودشان تعیین کنند که پدر حضانت آن‌ها را به عهده بگیرد یا مادر.

ملاقات فرزند مشترک بعد از طلاق:

مطابق  ماده 1174 قانون مدنی: هر یک از ابوین که طفل تحت حضانت او نیست، حق ملاقات طفل خود را دارد. تعیین زمان و مکان ملاقات و سیر جزییات مربوط به آن در صورت اختلاف بین ابوین، با دادگاه است بنابراین ماده، هر کدام از والدین این حق را دارند که در فواصل معین با کودک خود ملاقات کنند و حتی فاسد بودن هر یک از مادر یا پدر نیز باعث نمی‌شود از ملاقات وی با فرزندش جلوگیری شود. در صورتی که میان پدر و مادر درباره مدت ملاقات و نحوه آن توافق شده باشد، طبق‌‌ همان توافق عمل می‌شود اما در صورت حاصل نشدن توافق، دادگاه در حکم خود مدت ملاقات و نحوه آن را برای کسی که حق حضانت ندارد، معین می‌کند. اگر پدر یا مادری که دارای حق حضانت است، از ملاقات طرف دیگر، که طبق دستور دادگاه دارای حق ملاقات است، ممانعت کرد، برای اجرای دستور دادگاه، به نیروی انتظامی سپرده می‌شود و عندالزوم می‌توان از ضمانت اجرایی ماده ۶۳۲ بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1375 استفاده کرد که به موجب آن، اگر کسی از دادن طفلی که به او سپرده شده است، در موقع مطالبه اشخاصی که قانوناً حق مطالبه دارند، امتناع کند، به مجازات از سه تا شش ماه حبس یا به جزای نقدی از یک میلیون ریال و ۵۰۰ هزار تا سه میلیون ریال محکوم خواهد شد.

حق حضانت در صورت فوت یکی از والدین:

یکی از مواردی که درباره حِضانت وجود دارد و در صورتی که بخواهید عبارت «حضانت چیست؟» را درک کنید باید بدانید، حضانت فرزندان در صورت فوت یکی از والدین به ویژه پدر است. با توجه به این که حضانت فرزند از نظر قانون به جز موارد استثنایی مثل اعتیاد پدر، با او می‌باشد، در صورتی که پدر کودک فوت نماید، حضانت به مادر می‌رسد. البته در صورتی که پدربزرگ پدری فرزند زنده باشد، ولایت با اوست و در صورتی که بتواند عدم صلاحیت مادر در نگهداری از فرزند را ثابت نماید، حِضانت به پدربزرگ پدری می‌رسد. به علاوه باید بدانید که طبق ماده 1171 قانون مدنی حِضانت فرزند در صورت فوت هر کدام از والدین به دیگری می‌رسد که با توجه به این موضوع، می‌توان گفت حضانت فرزند در صورت فوت مادر نیز به پدر می‌رسد. البته به صورت معمول و مگر در شرایط خاص با پدر است.

قوانین خانواده مرتبط با طلاق و حضانت فرزندان مشترک:

اگر مادری بعد از جدایی مجددا ازدواج کند حضانت طفل از وی گرفته می‌شود و به پدر داده می‌شود. اما اگر طلاق توافقی باشد طبق توافق زوجین، فرزندان می‌توانند پس از ازدواج مادر همچنان تحت سرپرستی وی باشند.

هزینه نگهداری طفل پس از تعیین حضانت:

برخلاف تصورات، هزینه نگهداری از فرزندان به عهده پدر می‌باشد، مگر در شرایطی که توافقی جدا وجود داشته باشد که مادر را عهده دار پرداخت هزینه فرزندان بداند. معمولاً در شرایطی که پدر شرایط پرداخت هزینه فرزندان را نداشته باشد، با توافق هزینه توسط مادر پرداخت می‌شود؛ اما در شرایط مختلف ممکن است که خانواده پدری عهده دار هزینه نگهداری از طفل شوند.

نفقه فرزند مشترک پس از طلاق پدر و مادر:

مطابق با ماده 1190قانون مدنی: نفقه اولاد بر عهده پدر است و چه پدر حضانت را به عهده داشته باشد یا اینکه حضانت بر عهده مادر یا شخص دیگری باشد، پرداخت نفقه فرزند که به طور عمده شامل مسکن، لباس، خوراک و نیازهای درمانی است، بر عهده پدر است که در صورت خودداری از پرداخت (با وجود داشتن استطاعت مالی) طبق ماده ۶۴۲ بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی، جرم بوده و در صورت شکایت ذی‌نفع دادگاه او را به حبس از سه ماه و یک روز تا پنج ماه محکوم می‌کند. در صورت فوت پدر یا عدم توانایی او در پرداخت مخارج زندگی فرزندش، این تکلیف بر عهده پدر بزرگ و جد یا دیگر اجداد پدری است. در صورت نبودن پدر و اجداد پدری یا عدم توانایی آنها به پرداخت مخارج زندگی فرزند، تکلیف پرداخت نفقه به عهده مادر قرار می‌گیرد. هرگاه مادر هم فوت کند یا قادر به پرداخت مخارج مذکور برای فرزندش نباشد، این تکلیف بر عهده اجداد و جدات مادری و جدات پدری فرزند قرار می‌گیرد. پرداخت نفقه فرزند فقط تا رسیدن به سن رشد نیست بلکه پس از آن هم طبق ماده 1197 قانون مدنی، اگر فرزند منبع مالی نداشت و نتوانست معیشت خود را فراهم کند، پدر و نیز دیگر اشخاص یادشده (در صورت داشتن توانایی مالی) ملزم به تأمین مخارج فرزند کبیر هستند. به موجب ماده 1173 قانون مدنی: هرگاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت او است، صحت جسمانی با تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد، دادگاه می‌تواند به تقاضای نزدیکان طفل یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضایی، هر تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند، اتخاذ کند. حضانت فرزند

موارد سلب حضانت فرزند مشترک مطابق قانون:

  • اعتیاد زیان‌آور به الکل
  • مواد مخدر و قمار
  • مشهور بودن به فساد اخلاقی و فحشا
  • ابتلا به بیماری‌های روانی با تشخیص پزشکی قانونی
  • سوءاستفاده از طفل یا اجبار او به ورود در مشاغل ضداخلاقی مانند فساد و فحشا، تکدی‌گری و قاچاق و تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف

جمع بندی:

حِضانت فرزندان یکی از مهم‌ترین دعاوی حقوقی است که از پیچیدگی بسیار بالایی نیز برخوردار بوده و به طبع والدین را به دردسرهای مختلفی می‌اندازد. طبق قانون مدنی، حضانت فرزندان تا سن مشخصی به عهده مادر و از آن سن به بعد تا زمان بلوغ به پدر می‌رسد و بعد از مدت مذکور فرزندان با توجه به تصمیم خود کنار پدر یا مادر می‌مانند؛ البته موضوع حضانت همیشه به این سادگی نیز حل نمی‌شود و در برخی شرایط با اثبات این که یکی از والدین توانایی حضانت فرزندان را ندارند، حق حضانت از او گرفته می‌شود. البته شرایط مختلف دیگری نیز مثل فوت نیز در امر حضانت دخیل است که در طول مقاله به آن پرداختی

دیدگاهتان را بنویسید