دسته‌بندی نشده

خلع ید

خرید و فروش ملک اوقافی
از دعاوی حقوقی می توان به خلع ید اشاره کرد و زمانی این دعوی را می توان مطرح نمود که مال غیر منقول (خانه، زمین،آپارتمان) توسط فردی غیر از مالک به تصرف درآید و متصرف از آن رفع تصرف کند باید بدانید که در دعوی خلع ید باید مالک رسمی سند باشیم در غیر این صورت نمی توان دادخواست خلع ید داد. در این مقاله که توسط حمیدرضا برادران ابراهیمی وکیل پایه یک دادگستری تهیه شده است می توانید تمامی اطلاعات مربوط به دعوی خلع ید را مطالعه نمایید و با صفر تا صد آن آشنا شوید. در صورتی که پس از خواندن این مطلب سوالی برای شما عزیزان پیش آمد آن را در قالب کامنت بیان کرده و یا با شماره 09122724813 تماس حاصل نمایید.

منظور از خلع ید در لغت:

در لغت خلع ید به معنای چیزی را از دست کسی درآوردن و یا پایان دادن سلطه کسی بر چیزی.

منظور از خلع ید در حقوق :

به دعوایی گفته می شود که از سمت مالک یک مال غیر منقول ( مثل زمین ،خانه ،مغازه ) به طرفیت متصرف غیر قانونی مال خود ، آن دعوا را  اقامه می نماید و از مرجع صالح می خواهد که به روند تصرف غیر مجاز متصرف پایان بخشیده و ملک وی را از تصرف او خارج کرده و به وی تحویل نماید ..

معنی غصب در قانون مدنی:

به موجب ماده 308 قانون مدنی: غضب استیلاء بر حق غیر است به نحو عدوان به عبارتی اثبات ید بر مال غیر بدون مجوز قانونی در حکم غضب است .

طرح دعوای خلع ید از غاضب چگونه قابل انجام است؟

در این طرح این دعوی مالک با در دست داشتن سند مالکیت به دادگاه محل وقوع مال مراجعه می کند و با تنظیم دادخواست به طرفیت متصرف مال را مطالبه می کند .

منظور از دعوی خَلع ید مشاعی (ورثه ای) چیست؟

در مال مشاع چون تمامی شرکا یا ورثه در زره زره مال شریک هستند در نتیجه هریک از شرکا که در خارج از سهم خود تصرفی کند متصرف غیر قانونی محسوب خواهد شد و مالک قسمت تصرف شده می تواند در خواست خلع ید کند بنابراین مطابق قانون اجرای احکام در مواردی که حکم خلع ید علیه متصرف ملک مشاع به نفع مالک قسمتی از ملک صادر شود از تمام ملک خلع ید می شود ولی تصرف محکوم له در ملک مطابق مقررات املاک مشاعی است یعنی فقط در سهم خودش است . پیشنهاد می کنیم این مطالب را بخوانید و آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید: وکیل در شرق تهران وکیل در نارمک خرید و فروش ملک قولنامه ای وکیل تخلیه ملک افراز چیست؟ خلع ید

اقسام دعوی خلع ید :

الف: خلع ید از املاک غیر مشاعی: در این نوع خلع یَد ،دادگاه مکلف است پس از تخلیه ملک، آن را تحویل مالک بدهد . ب: خلع ید در املاک مشاعی: در این نوع خلع یَد دادگاه ملک را از تصرف شریک مشاعی، خارج نموده و تحویل هیچ یک از مالکین ملک مشاعی نمی دهد تا آن ها بین خود تعیین تکلیف نمایند. ماده 43 قانون اجرای احکام مدنی : در مواردی که حکم خلع یَد علیه متصرف ملک مشاع به نفع مالک قسمتی دیگر از ملک مشاع صادر می شود از تمام ملک خلع یَد می شود ، ولی تصرف محکوم له در ملک خلع یَد شده ، مشمول مقرارت املاک مشاعی می شود.

مدت صدور حکم  :

در حکم خلع یَد غاصب 20 روز مهلت تجدید نظر دارد و برای صدور حکم خلع یَد مدت زمان دقیقی تعیین نشده است و ممکن است چند ماه زمان ببرد.

مدت اجرای حکم :

اگر حکم صادره مبنی بر رفع تصرف باشد به دستور مرجع صادر کننده حکم توسط اجرای دادگاه یا ضابطین دادگستری اجرا می باشد و درخواست تجدیدنظر مانع آن نخواهد شد در صورت فسخ رای اقدامات اجرایی به دستور دادگاه به حالت قبل برمی گردد .

رای وحدت رویه هیئت عمومی دیوان عالی کشور :

مطابق با قانون مدنی عقد وقف صرفاً بوسیله شهادت شهود قابل اثبات نمی باشد،بنابراین غاصبیت ید متصرف به‌ عنوان مالکیت با سبق تصرف بوسیله شهادت شهود قابل اثبات است.

شرایط طرح دعوی خَلع ید :

1.تصرف متصرف بر ملک غاصبانه و غیر قانونی باشد. 2-طرح کننده دعوی خلع یَد باید مالک رسمی ملک باشد و سند رسمی تک برگی و یا منگوله دار داشته باشد زیرا اگر شخصی با مبایعه نامه و قولنامه مالک ملک است ، نمی تواند دادخواست خلع یَد علیه متصرف بدهد. 3.خلع یَد در اموال غیرمنقول مصداق دارد. خلع ید

دیدگاهتان را بنویسید