دادخواست استرداد جهیزیه

دادخواست استرداد جهیزیه از متداول ترین دادخواست های دعاویی خانوادگی میباشد که تنظیم و تقدیم آن به محکمه از اهمیت خاصی برخوردار است که دادخواست ذیل نمونه ای از آن است برای اخذ مشاوره حقوقی مرتبط میتوانید با اینجانب به عنوان وکیل دادگستری و مشاورحقوقی در ارتباط باشید.  

منظور از استرداد جهیزیه چیست؟

آوردن جهیزیه به معنای انصراف از مالکیت یا شریک ساختن شوهر در آن نیست. حق مالکیت زن باقی می‌ماند، ولی شوهر نیز از منافع آن بهره‌مند می‌شود و می‌تواند به طور متعارف این اموال را استعمال کند.

هرگاه زن بخواهد، می‌تواند جهیزیه را به دیگری انتقال دهد یا به خانه پدری برگرداند، ولی از جهت اخلاقی، زن این اموال را به خانواده اختصاص می‌دهد تا صرف برطرف کردن نیازهای افراد آن شود.

بنابراین زمانی که صحبت طلاق یا جدایی و متارکه مطرح باشد دعوای استرداد جهیزیه از سوی خانم جدی تر میشود.

 نمونه دادخواست استرداد جهیزیه شورای حل اختلاف:

مشخصات طرفين نام نام خانوادگي نام پدر شغل محل اقامت                     خيابان کوچه پلاک – کدپستي
خواهان زوجه    
خوانده زوج    
وکيل يا نماينده  قانوني
خواسته يا موضوع و بهاي آن

 

مدارک و مستندات

۱الزام خوانده به استرداد جهیزیه مقوم به .. ریال    ۲- صدور قرار تامین خواسته      ۳- پرداخت کلیه خسارات ناشی از دادرسی

 

 

1.کپی مصدق عقدنامه شماره……………                ۲. سیاهه اموال         ۳. عنداللزوم شهادت شهود

 

ریاست محترم شورای حل اختلاف

با سلام

اینجانب به موجب کپی مصدق عقدنامه شماره مورخ دفترخانه شماره شهرستان با خوانده عقد ازدواج دائم منعقد کرده ام. در طول زندگی مشترک با توجه به اختلافات متعددی که بوجود آمد اینجانب با خوانده به موجب طلاقنامه شماره مورخ شهرستان از یکدیگر جدا شدیم. در ابتدای ازدواج لیست سیاهه جهیزیه تهیه کردیم که نشان می دهد جهیزیه متعلق به بنده است و این لیست پیوست شده است. با وجود مراجعات بسیار اینجانب و همچنین ارسال اظهارنامه به شماره مورخ خوانده از استرداد جهیزیه خودداری می کنند. لذا در ابتدا برای جلوگیری از تضییع خواسته با استناد به مواد ۱۰۸ الی ۱۲۲ قانون آیین دادرسی مدنی صدور قرار تامین عین خواسته را تقاضا دارم. همچنین با استناد به مدارک ضمیمه شده و مواد ۶۱۹ و ۶۲۰ قانون مدنی و ماده ۱۹۸ قانون آیین دادرسی مدنی صدور حکم به محکومیت خوانده به استرداد جهیزیه و قرار تامین خواسته به انضمام کلیه خسارات قانونی و هزینه های دادرسی را استدعا دارم.

 

        

                                                                                                                             محل امضاء مهر اثر انگشت

دادخواست استرداد جهیزیه-dadkhast esterdad jahiziye

برای دریافت مشاوره حقوقی تنظیم استرداد جهیزیه با وکیل خانواده روی لینک مقابل کلیک کنید:وکیل متخصص دعاوی خانوادگی

نکات طلائی دادخواست استرداد جهیزیه:

1)برای تقدیم دادخواست استرداد جهیزیه در ابتدا بایستی فرم دادخواست را تهیه و اقدام به تنظیم آن نمود. خواهان بایستی دادخواست را به دقت تکمیل و امضا نماید. یعنی مشخصات خود را در ستون اول بنویسد ، مشخصات خوانده که زوج ( مرد ) را در ستون دوم نوشته و در صورت داشتن وکیل ، ستون سوم مربوط به مشخصات وکیل نیز باید درج شود.

2)تعیین خواسته و بهای آن بایستی به دقت تعیین و مشخص شود ؛ چرا که دادگاه صرفا به همان میزان درج شده در دادخواست ترتیب اثر خواهد داد . مثلا نوشته شود : استرداد جهیزیه مقوم به … میلیون ریال که بر همین مبنا هزینه دادرسی تعیین می شود.

3)همچنین می توان کلیه خسارات قانونی ناشی از این دعوا را نیز مطالبه نمود و همچنین برای جلوگیری از تضییع جهیزیه و از بین رفتن آن ، از دادگاه تقاضای صدور قرار تامین خواسته نمود.

4)در قسمت دلایل و منضمات دادخواست ، بایستی مدارکی که با استناد به آنها می خواهیم دعوای استرداد جهیزیه را ثابت نماییم درج نمود . از جمله سند ازدواج یا کپی برابر با اصل آن ، شناسنامه و کارت ملی..

یکی دیگر از مدارک بسیار مهمی که در این خصوص وجود دارد و جزء مهمی از ضمائم دادخواست استرداد جهیزیه محسوب می شود ، لیست جهیزیه یا سیاهه آن است که در صورتی که به امضای مرد و تعدادی از بستگان او رسیده باشد ، می تواند بعنوان یک سند عادی در این دعوا مورد استناد قرار گیرد.

اما در صورتی که این سیاهه موجود نباشد بایستی به دلایل دیگری استناد نمود که از جمله آنها شهادت شهود یا اقرار مرد در این رابطه است. گفتنی است که پذیرش شهادت شهود در این رابطه کاملا به تشخیص قاضی بستگی دارد و وی می توان این شهادت را پذیرفته یا رد کند.

لازم به ذکر است که قبل از ارائه دادخواست استرداد جهیزیه و پیگیری موضوع به شیوه قانونی ، زوجه می تواند اظهارنامه ای را نیز به این منظور تنظیم کرده و برای شوهر بفرستد که گاها بسیار راهگشاست . علاوه بر این ، در صورتی که مرد به اظهارنامه پاسخی نداد یا جهیزیه را مسترد نکرد ، اظهارنامه استرداد جهیزیه را می توان جزء مدارک محسوب کرده و ضمیمه دادخواست نمود.

قوانین مربوط به استرداد جهیزیه که هنگام تنظیم دادخواست استرداد جهیزیه به کار شما می آید:

ماده ی ۶۳ قانون اجرای احکام مدنی:که به قانون استرداد جهیزیه معروف است، آنچه را معمولا و به صورت عادت مورد استعمال اختصاصی زن قرار دارد ، متعلق به زن خواهد بود و آنچه را که مورد استعمال اختصاصی مرد قرار دارد ، متعلق به مرد خواهد بود ، بقیه اموال بین زن و مرد مشترک محسوب می شود ، مگر اینکه خلاف آن ثابت گردد که در این صورت جهیزیه باید به صاحب آن مسترد گردد .

ماده 1107 قانون مدنی: تهیه وسایل زندگی جزء نفقه می باشد که بر عهده شوهر است .

ماده 29 قانون حمایت از خانواده که گفته اس:ت دادگاه در رأی صادره خود (مبنی بر طلاق) باید تکلیف مسائل مالی را مشخص کند بر همین اساس درباره جهیزیه تعیین تکلیف می‌کنند

ماده 108قانون آیین دادرسی مدنی: خواهان می‌تواند قبل از تقدیم دادخواست یا ضمن آن تا وقتی حکم قطعی راجع به اصل دعوا صادر نشده است در موردی که خواسته در معرض نابودی باشد از دادگاه تقاضای صدور قرار تأمین کند.

ماده 1 قانون اجرای احکام مدنی: زوجه می‌تواند اقدام بهه تقاضای صدور اجرائیه و ابلاغ آن به شوهر نماید تا زمانی که زوجه درخواست صدور اجرائیه نکند هیچ اقدام قانونی نسبت به صدور اجرائیه انجام نمی‌شود.

امتیاز دهید

پیام بگذارید